Tips bij verkoop / verhuur

Tip voor verkoop: de grote lenteschoonmaak

We trappen een open deur in: een ruimtelijk gevoel is belangrijk.

Zorg dus voor een geordende indruk in uw pand en gooi nu al weg wat u bij de verhuis toch niet meeneemt. Dan is uw bedrijfspand klaar voor verkoop. 

Tip voor verkoop: Dossieropbouw

Verzamel zo vroeg mogelijk in het verkoopproces alle nuttige info over uw gebouw. Plannen, vergunningen, attesten… Met een volledige infobundel laat u meteen een professionele indruk na bij uw kandidaten.

Tip: brandpreventie

Naast de klassieke parameters kijkt Activo ook naar brandpreventie. Want jaarlijks gaan heel wat panden in vlammen op door kortsluiting bij batterijen. Dat vermijdt u met een analyse door een expert.

Onze check: 

 • Is er een aparte laadzone voor batterijen?
 • Is er een apart RF-compartiment met afzuiging en een brandpoort? 
 • Wordt het correct gebruikt?

Analyse of advies? Wij brengen u in contact met een expert.

Magazijnentip: Hoogte, hoogte, hoogte!

Onze ultieme tip voor de bouw van een magazijn: bouw hoog genoeg. Naast de locatie is hoogte de belangrijkste parameter, want magazijnen met vrije hoogte van minder dan 6,5 meter zijn niet gewild. Ons advies? Een vrije hoogte van minimum 7,5 meter of (veel) hoger.

Tip voor verkoop: asbest(daken)

Asbest, zoals in golfplaten of eternietplaten, heeft een groeiende impact op de (verkoop)waarde van uw gebouw.
Tegen 2034 moeten de meeste bedrijfsgebouwen asbestvrij zijn. Maar de kosten om asbest te verwijderen blijven stijgen.
Dus: hoe sneller u het verwijdert, hoe beter!

Tip voor verkoop: Transparantie

Het geheim van de onderhandelaar? Zo eenvoudig, maar toch o zo moeilijk: communiceer transparant en objectief. Zo zorgt u ervoor dat beide partijen als winnaars en met een goed gevoel de onderhandeling verlaten.

Tip voor uw bedrijfspand: Ventilatie

Met een goed functionerende en degelijk onderhouden ventilatie vermijdt u keuken- of rioolgeuren. Sommige productiegeuren kunnen ook hinderlijk of schadelijk zijn, denk aan lasdampen. Het oog wil ook wat, de neus des te meer.

Tip bij (ver)koop: Akoestiek

Mondelinge communicatie is belangrijk in een bedrijf. Maar wat als een akoestisch probleem ervoor zorgt dat u uw medewerkers niet verstaat? Contactgeluiden, echo, verkeer, resonanties…

Test dit zeker uit tijdens een kantoorbezoek met meerdere personen en denk na over een oplossing alvorens het gebouw te kopen.

Tip voor uw bedrijfspand: een hoger plafond

Een 20 cm hoger plafond doet wonderen. Het geeft uw medewerkers meer lichtinval, een groter ruimtelijk gevoel en een rustiger zicht. Energetisch verantwoord? Ja hoor, de impact op uw stook- of koelkost is beperkt.

Tip voor uw bedrijfspand: laadkaaien

Voorzie laadkaaien of de mogelijkheid tot laadkaaien in uw bedrijfsgebouw. Waarom? Een laadkaai is als een airco in een auto: zonder is de marktwaarde veel lager.

Onze tip: een verhouding van 1 laadkaai per 1.000 m² magazijnvloer is een goede start.

Tip voor de toekomst: laadcapaciteit op de parking

Steeds meer werknemers komen met een elektrische wagen naar kantoor. Zorg dus voor voldoende (snel)laadpalen met een aangepaste netaansluiting. Het komt de waardering van uw bedrijfspand alleen maar ten goede!

Veelgestelde vraag: Als de nieuwbouwkost met 20% stijgt, stijgt de waarde van mijn gebouw dan ook met 20%?

De waarde van gebouwen op de tweedehandsmarkt stijgt wel, maar niet evenveel. Waarom niet? Nieuwe gebouwen scoren energetisch beter en zijn gebouwd met betere technieken en voor een langere levensduur.

Tip voor verkoop/verhuur: Waardebepaling

Grond verkopen of verhuren? Dan is een waardebepaling nodig. Maar wat heeft daar allemaal invloed op? Meer dan u denkt!

 • Bebouwing
 • Ontsluiting
 • Vrij of onder intercommunale
 • Bouwvoorschriften
 • Zichtbaarheid, uitstraling en invloed van de buren
 • Terreinprofiel
 • Aanbod in de buurt
 • Vorm en grootte
 • Nabijheid van grote verkeersassen

Verkoopstip: Rekken laten staan of niet?

Hebben bestaande rekken een meerwaarde in uw pand? Dat hangt ervan af. Ze zijn vaak specifiek in diepte, breedte en laadvermogen. Daarom betalen kopers ze enkel wanneer ze vrij goed passen voor hun activiteit, zowel qua afmetingen als op vlak van ruimte in het gebouw.

Tip bij aankoop van een nieuw pand: Contacteer de dienst ruimtelijke ordening

Kunt u uw activiteit uitoefenen in het pand dat u voor ogen heeft? Kijk dit altijd na bij de dienst ruimtelijke ordening en de dienst milieu van de gemeente waar het pand ligt. Bij een complex dossier stelt u best een consultant aan die dit voor u begeleidt. Activo begeleidt u hierin van A tot Z.